LIJST: Dit zijn de 15 vetste derby's ter wereld (2024)

Ga naar de inhoud

Vetste derby's

In derby's draait alles om winnen. Vaak zijn het de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Je kunt het hele jaar verliezen, maar juist op die ene dag mag er niet verloren worden. Fans leven voor dit soort wedstrijden. Wij hebben de vijftien mooiste derby's ter wereld voor je op een rijtje gezet.

West Ham United - Milwall

De rivaliteit tussen West Ham United en Milwall gaat ver terug. Op het veld komt deze derby nauwelijks meer voor. West Ham komt uit in de grote Premier League, Milwall speelt een niveau lager. Deze Londense clash vindt met name plaats buiten het stadion. Waar de rivaliserende fans met enige regelmaat op de vuist gaan. Het is dan ook één van de meest beruchte clashes in de wereld van het voetbalhooliganisme.

Arsenal - Tottenham Hotspur

We blijven nog even in Londen. Ook deze rivaliteit begon lang geleden, namelijk in 1913. In dat jaar nam Arsenal zijn intrek in Highbury, slechts vier kilometer gelegen van het White Hart Lane van de Spurs. Die rivaliteit bestaat tot op de dag van vandaag. De wedstrijden tussen de Spurs en Arsenal staan vaak bol van spektakel. Mocht je ooit de kans krijgen om een bezoekje te brengen aan The North-Londen Derby, moet je dat zeker doen!

Internazionale - AC Milan

Ondanks dat deze twee clubs een stadion delen, zijn het de grootste rivalen. Die rivaliteit kent zijn oorsprong in 1908. Toen door een conflict binnen de Milan Cricket & Football Club, de voorloper van AC Milan, een tweesplitsing kwam. Een dag na het conflict werd Inter opgericht. AC Milan wilde geen buitenlanders meer aantrekken, Inter daarentegen wilde een club zijn voor iedereen. Met als gevolg dat we tot op de dag van vandaag mogen genieten van heerlijke derby's tussen deze twee huisgenoten.

Real Madrid - Atlético Madrid

Twee topclubs in dezelfde stad, het levert bijna automatisch spektakel op. Atlético is de club van het volk, Real de club van de grote sterren. Hard werken tegenover mooi voetbal. Het levert heerlijke wedstrijden op het scherpst van de snede op. Extra bijzonder is het feit dat deze stadsderby twee keer op het programma stond in de finale van de Champions League. In 2014 en 2016. Beide keren kwam Real Madrid als winnaar uit de strijd.

Partizan - Rode Ster

Naar deze derby in Belgrado neem je de vrouw en kinderen waarschijnlijk niet zo snel mee. De spanning is niet alleen tijdens de wedstrijden voelbaar maar ook lang daarvoor en daarna. Niet zelden lopen deze wedstrijden dan ook totaal uit de hand. Toch leveren de derby's tussen Rode Ster en Partizan heerlijke plaatjes op en is het voor veel echte voetbalfans een wedstrijd voor op de bucketlist.

Real Betis - Sevilla

Op nummer 10 staat wederom een echte stadsderby. Real Betis tegen Sevilla. In het verleden ging het regelmatig mis tussen fans van deze ploegen, al is dat de laatste jaren gelukkig steeds minder. Toch blijft de derby van Sevilla de meest beladen derby van Spanje. Sportief staat Atlético tegen Real Madrid op één, maar qua atmosfeer en rivaliteit is dit dé derby van Spanje.

Hajduk Split - Dinamo Zagreb

De fans van deze twee Kroatische ploegen staan niet bekend als de meest liefdevolle fans ter wereld. Toch is het een geweldige derby met veel passie en strijd, met name vanaf de tribunes. Bij deze wedstrijden staat dan ook garant voor vuurwerk, zowel op als naast het veld.

Flamengo - Fluminense

Fla tegen Flu is de benaming de derby van Rio de Janeiro. In de stad die idolaat is van voetbal is dit dé wedstrijd van het jaar. De rivalen spelen allebei in het prachtige Maracanã stadion. Mocht je ooit in Rio zijn en de derby staat op het programma, probeer dan zeker een kaartje te bemachtigen.

Olympiakos - Panathinaikos

Ook bij deze wedstrijden is het verstandig om de vrouw en kinderen thuis te laten. Naast dat de sfeer fantastisch is, valt er ook veel geweld te betreuren tussen de supporters. Deze Griekse derby duurt vaak dan ook langer dan 90 minuten, want hij wil nog wel eens gestaakt worden.

Liverpool - Everton

Wie wel eens in Liverpool is geweest, ontkomt er niet aan. Je bent of blauw of rood. Een middenweg is er niet. Deze derby wordt wel met name op het veld uitgevochten en is dan ook een absolute aanrader om te bezoeken. Winst of verlies in de Merseyside derby kan het seizoen maken of breken.

Borussia Dortmund - Schalke 04

De Kohlenpott derby is er eentje die je eens in je leven bezocht moet hebben. Dichterbij ga je de echte derbysfeer niet krijgen. Zowel bij de fans van Dortmund als Schalke is dit dé wedstrijd van het jaar. Winnen van de rivaal kan een verloren seizoen goedmaken, maar verliezen kan een goed seizoen ook een erg zure nasmaak geven. De derby's tussen geel-zwart en blauw-wit zijn vaak heerlijke wedstrijden, waarin van alles gebeurd. De sfeer op de tribunes maakt het feest compleet.

Fenerbahçe - Galatasaray

De derby van Istanbul is een heerlijk verhit potje voetbal tussen twee aartsrivalen. Beide teams kunnen in hun eigen stadion een ware hel creëren voor de tegenstander, in wedstrijden tegen elkaar is dat nog net een beetje extra. Negentig minuten lang komt er een orkaan van geluid vanaf de tribunes. Ook op het veld gaat het er in deze wedstrijd vaak heet aan toe. De Turkse derby staat dan ook met recht hoog in het lijstje van mooiste derby's ter wereld.

Lazio - AS Roma

We beginnen de top 3 met de Derby della Capitale, oftewel AS Roma tegen Lazio. Ook dit betreft een ruzie tussen twee huisgenoten. De Romeinse clash gaat veel verder dan op het veld. Het is een strijd tussen extreem links (AS Roma) tegen extreem rechts (Lazio). Je kunt je de sentimenten rondom dit duel waarschijnlijk wel voorstellen. De passie druipt van het veld en de tribunes.

Celtic - Rangers

Op nummer twee staat the Old Firm. Een wedstrijd die iedere voetballiefhebber op zijn of haar bucketlist heeft staan. De rivaliteit kent zijn oorsprong in het geloof. Celtic is de ploeg van de Katholieken en Rangers van de Protestanten. Goed voetbal hoef je overigens niet te verwachten tijdens the Old Firm. De sfeer, passie en strijd vergoeden dat echter volledig.

River Plate - Boca Juniors

Dit is dé allermooiste wedstrijd ter wereld. Boca Juniors tegen River Plate, ook wel de Superclásico genoemd. Ook hier hoef je voor het goede voetbal niet heen te gaan, maar zoveel passie als bij de Argentijnse fans tref je nergens anders. Dit jaar mogen we genieten van misschien wel de meest bijzondere Superclásico aller tijden. Aanstaande zaterdag spelen beide ploegen tegen elkaar in de finale van de Copa Libertadores. De heenwedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel, zaterdag valt dus de beslissing. En dat die wedstrijd leeft zagen we gisteren tijdens de afsluitende training van Boca. In La Bombonera zaten maar liefst 50.000 fans om de ploeg een hart onder de riem te steken. Zorg dus dat je het niet mist. Morgenavond om 21.00 uur is de aftrap.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

12 seconden voorsprong Max Verstappen ongenaakbaar in sprintrace GP van China
Valsspelen Bizarre finish marathon Peking: Chinese winnaar voorgelaten
74,35 meter Litouwer Alekna verbetert 38 jaar oude wereldrecord discuswerpen
42 jaar oud Ex-ijshockeyer Koltsov, partner van Sabalenka, plots overleden
Probleem met startblokken Wereldrecord Canadese tiener op 400 meter indoor niet erkend
Driemaal Olympisch goud Schaatsster Irene Schouten (31) beëindigt haar carrière
LIJST: Dit zijn de 15 vetste derby's ter wereld (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 5681

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.